Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 augusti 2009

Kung av Norge?




Prins Eugén, "målarprinsen", har ett intressant horoskop och verkar ha varit en kul typ. Det är inte så svårt att hitta kvaliteterna som fick den berömde dirigenten Bruno Walther att prisa den svenske prinsen för hans "överlägsna moraliska natur" - se SvD:s artikel om Prinsen som antinazist och judarnas tillskyndare då Sverige ännu inte sjunkit fullt så långt ner i förödmjukelse som nu, när 9 av 10 i omröstning på DN:s nätupplaga inte förefaller förstå djupet av Aftonbladets mytspridning om den blodtörstige juden.

(Se också min förnyade granskning av det svenska nationalhoroskopet apropå Sveriges egen Muhammedteckningsskandal.)


Det viktiga på den här födelsehimmelen där, som så ofta, födelsetiden saknas, är förstås att sinnelaget kombinerat sig med välviljans Jupiter eftersom Månen och den senare delar samma tecken.

Vid dygnets öppning ligger Månen visserligen i Vågens 30e och sista grad, men det är inte svårt att fatta att Prinsen föddes en halvtimma eller senare in på dygnet för att få det eminenta födelseomen som tecknar DET NOBLA SINNET: Månen och Jupiter.


Och här sker det intressanta att man måste låta Jupiter väga tyngre än Månens annars psykiskt lätt "debila" placering i Skorpionens tecken. Bloggen har visat tillräckligt många exempel på psykopatiska Mån-Skorpioner så det är gott att upptäcka ett fall där det skorpioniska psyket stadgas genom denna fantastiska kraft för gott.

Eftersom även Solen ligger i ett Vattentecken binder därför Jupiter via sin framåtriktade 240-gradersaspekt samman sinnelaget och handlingsmänniskan (Solen) och skapar en utmärkt sammansmält och hel människa.

Prinsen var en vek natur, exakt som Solen i Kräftan och ett jupiteriskt, välvilligt sinne antyder. Hans konst var företrädesvis mild och romantisk, och helt trogen den välvilliga Jupiter var han en betydande mecenat för andra i deras strävanden. Här är det då Kräftan (den moderliga beskyddarinstinkten som kombineras med Jupiter som i den så här uppenbar kombination med Månen/Hemmet tyder på ett välbärgat hem där medel finns för dylikt sponsrande).

Horoskopet saknar dock inte sina spänningar. Den illvilliga Mars är stark i Lejonet och kastar sitt onda öga 90° framåt mot sinnelagets. Lejon mot Skorpion är Eld och Vatten i konflikt, det jag kallat sensationalismen. Här tycks den här överhettningen ha kanaliserats helt genom Prinsens, som jag läst, nästan maniska produktivitet.

En slags besatthet kan också utläsas av att han ar en annan lurig konflikt mellan två element: Luft mot Vatten, rationalitet mot ren känsla. Den här gången är det den andra illgärningsmannen Saturnus som från Vågen kastar sitt "långa onda öga" tre fjärdedelsvarv fram genom zodiaken och träffar Kräftan - Prinsens soltecken!

Med detta har Prinsen båda sina himlaljus (Sol och Måne) "belägrade" av krafter som verkar mot det goda. Men Prinsen valde antinazismen i en tid då svenskarna var medlöpare! Hur förklara detta? Bloggen har visat andra horoskop som uppvisat kriminalitet under dubbelangrepp mot ljusen?

Jag kan bara spekulera här: men på samma sätt som Jupiter gjorde den annars klena Månen gott i Skorpionen, är Vågen det tecken där den annars besvärliga Saturnus förädlas maximalt. Saturnus kallas "upphöjd" i Vågen, ett Venustecken som har allt med de högre konstarterna att göra, och där uppenbarligen den stränga men dock principfasta Saturnus lyser fram i ett förklarat ljus. Det är en mycket bra Saturnusplacering, detta!

Och fast de två månnoderna är rätt nya för mig, alltsedan jag började titta på indisk astrologi där de är ytterst viktiga och har ett skamfilat rykte (som de skapare av sol- och månförmörkelser) , så skulle man här kunna tala om att den "giriga Rahu" (norra månnoden/drakhuvudet) skapar en enorm hunger efter ordning och reda och rättvisa (Saturnus i "upphöjt" tillstånd).

Denna nobla strävan efter korrekt gränsdragningar verkar sedan via aspekten mot Solen så att Prinsens hela livsgärning (Solen) kommer att ta sin färg av denna hunger efter rättfärdighet. Mer prosaiskt kan man följa hans arbete att ge distinkt uttryck (Saturnus, gränsdragaren) åt sina känslor (Solen i Kräftan) via konsten. Både den här kombinationen av Våg/Kräfta och den mellan Lejon/Skorpion har ett distinkt uttryck i konsten.

Notera dock att dessa båda elementpar, där Luft och Vatten inte förstår varandra, och där Eld och Vatten driver upp varandra i övermättade känslor, kan förklara varför han kallades "arbetsnarkoman". Det här är ett lätt maniskt drag, och jag har tyvärr sett flera fall där kombinationen av Kräfta och Våg i horoskop fungerar riktigt illa tillsammans, med maniskt tankeprocessande som följd, ofta pannikrädsla och i ett tragiskt fall t.o.m schizofreni. Kräftan söker trygghet och Vågen representerar antingen mental balans eller oblans. Det kanske finns ett skäl att Prinsen valde ett liv där han i stillhet och trygghet kunde koncentrera sig på sitt målande...

En kortfattad sida om Prinsen nämner att han var darwinist, men vem var inte det förra sekelskiftet 1800/1900 när evolutionstanken var ny och kittlande? Med såväl Sol som Måne i Vattenelementet är det här naturligtvis inte förvånande.

Trots den fullständiga bristen på kontakt med Jordelementet i detta horoskop (i sig en antydan om idealism), blir en människa med mycket Vatten en klart sinnesorienterad typ (även omvittnat via hans myckna naturmåleri). Vattenelementet har en naturlig affinitet med det inomvärldsliga, det sinnliga.


Men med en god Jupiter behöver ett dominant Vatten därför inte betyda att det är en förfallen hedonist som enbart lever för sina sinnens tillfredsställelse.

Jupiter står också för Lagen, och i kontakt med Solen bär han indikationen på mycket hög intelligens. Jag skulle dock tro att den intelligensen kan ha varit kanaliserad mot det som kallas "emotionell iq" numera - via Vattenelementet tror jag mer på en hyperkänslighet och en förmåga att läsa av andra människors allra minsta sinnesväxlingar...


*****

Prinsen trodde inte på något liv efter detta, enligt SvD:s artikel. Med darwinist och fritänkare menas förstås ateism. Och vid ett riktigt noggrant studium inser man också att Prinsens horoskop kan tänkas uttrycka en del mentala störningar - Jupiter har inte helt lyckats övervinna det debila psyke Skorpionen indikerar, särskilt inte som tecknets egen herre (Mars) angriper det från den stolta individualismens tecken Lejonet och som Vatten och Luft bildar en mix av förnuft och irrationalitet.

Jag noterar särskilt i SvD-artikeln att Prinsen tycks ha varit benägen att närmast programmatiskt stödja inopportuna åsikter! Artikelförfattaren läser enbart in goda ting i detta men jag ser en närmast patologisk sida i att ALLTID gå mot strömmen. Detta är exakt vad jag upplevt i ett flertal andra fall där Kräftan och Vågen varit djupt (och totalt oförenligt) sammanrörda. Kräftans försvarsinstinkt är ur balans (Vågen) och står upp till försvar i fullständigt oväntade lägen. Prinsens horoskop är ytterst svårt att förstå, eftersom Jupiter ovedersägligen binder ihop Sol och Måne på ett fenomenalt vis...

Något säger mig att här fanns drag av en nobel knäppskalle, utan mycket vett - en som fick en kick av att spotta på sin egen rojalistiska bakgrund och dess begränsningar i empatiskt (Vatten) hänseende. Märk att hemmiljön (Månen) i Skorpionen attackeras av Mars i Lejonet - tom bravur eller äkta hjältemod från Mars-Lejonet här?

Detta Mars-Lejon kan också ge en vulgärtyp av humanism, en passionerad dyrkan av människan som självtillräcklig individ (Lejonet ÄR väldigt självtillräckligt), men utan större intresse (eller mentala färdigheter) att kontemplera transpersonella frågor, som dem om medvetandet är en tidlöst kontinuitet.

Som den Vatten-människa han i grund och botten var, fastnade som sagt Prinsen i sin samtids förkrympta darwinistiska syn på människan som enbart en biologisk varelse.

Jämför horoskopet för Humanisternas ateist och biologist Patrik Lindenfors där Månen och Jupiter befinner sig i ett annat Vatten-tecken, men där BÅDA de onda Mars och Saturnus angriper och degraderar filosofins Jupiter (och psyket/Månen). Samma "fritänkande" hos den Jupiter som skadats och "värnande" om barns rätt att slippa höra ett ord om religion (!!!). Jupiter har inte heller här helt förlorat sin goda natur, men tillräckligt för att inte längre kunna manifestera en sund och framför alla sann bild av vad Filosofi (Jupiter) och Religion (Jupiter) är.


*****

Ett ytterligare belägg för tanken på att Jupiter i Vatten stannar kort om sin fulla potential är Thomas Henry Huxleys horoskop, "Darwins bulldog". Tack vare känd födelsetid visar det sig att han föddes när filosofins Jupiter stiger i öster i ett Vattentecken och från detta extremt viktiga läge bildar en harmonisk 120-gradersaspekt med...samma "debila" Måne i Skorpionen som hos Prins Eugén.

Huxleys horoskop studeras tidigt i bloggens historia och jag nämner där inte att hans psyke (Månen i Skorpionen) är lika skadat som Lindenfors av båda "illgärningsmännen" Mars (via dess onda 210-gradersvinkel) och av Saturnus (via opposition). Jag resonerade lite om så här störda psyken i inlägget om de två juristerna Hillegren/Leijonhufvud som tillbringar hela sin yrkestid med rättsfall av hatisk, förvriden och sjuklig natur. Är detta dessa människors enda sätt att själva hålla sig friska - genom att jobba med kriminella eller hata religionernas värld?

Tre ateister, tre män vars filosofiplanet befinner sig i det nästlägsta av de fyra elementen. Underst är Jord, där filosofin knappt ens märks via Jupiter, dessa jupiterianer är pragmatiker som vill se tankarna ge materiell utdelning...

Som alltid är emellertid ett horoskop av en samling hållpunkter som kan "morfa" på ett märkligt sätt beroende på den fulla kontexten, så inget av det sagda ska tas på ett fundamentalistiskt, bokstavligt sätt.


*****

Det roligaste läser jag på tidigare nämnda översiktssida om Prinsen:
Eugen var även påtänkt som kung av Norge, något som han kommenterade på följande sätt: "Bevara mig för denna fasa".

Källa

Tillägg 090826.

Jag har ännu inte haft ambitionen att på djupet memorera den indiska astrologins otaliga YOGAs, dvs länkningar mellan två eller fler faktorer (syndromen via vissa teckenpar kan liknas vid en tecknens motsvarighet till yogas).

Än så länge innehåller den här bloggen därför inte granskningar av yogas, och eftersom kändishoroskop ofta saknar födelsetid är det heller inte alltid möjligt att begagna det här tolkningsperspektivet, många yogas involverar vissa hus.

Jag noterade emellertid just en planetär yoga, den sk Shrapit Yoga, då Saturnus och hungerdemonen Rahu är förenade genom vistelsen i samma tecken. Yogan sägs ge
stora svårigheter i ett liv som flyter på utan något meningsfullt framåtskridande.

Hur annorlunda är inte denna alltigenom negativa indiska åsikt jämfört med det jag sade! Jag spekulerade ju i att Rahus klassiska hunger förstärkte Saturnus upphöjda nobelhet i Saturnus (med allt vad detta nu kunde innebära för Prinsens aktiva (Solen) liv).

Men det är faktiskt sant att Prinsen avstod från något som ens kunde liknas vid "karriär". Tvärtom lät han sig uppslukas av sitt arbete bakom målarstaffliet, vilket på många sätt skulle kunna betraktas som anti-saturniskt, dvs väldigt vagt och nebulöst jämfört med Saturnus vanligen så konkreta och "rejäla" arbete! Kalla Prinsen en "drönare"... SvD-artikeln nämner att "målarprinsen" använts som en nedsättande beteckning - detta stämmer som hand i handske med det sentiment som vidhäftar en "Shrapit yoga"!

Det jag sade om en lätt excentrisk figur som supportade "icke-pk" företeelser (relativt hans adliga miljö), det skulle också kunna ses som Saturnus/Rahu-kombinationens negativa effekter, särskilt som den också infekterar Solen i Vatten och utlöser "utstötningssyndromet", dvs tanke och känsla som går lite på tvären med varandra.



Ett sista tillägg! Jag provar här tanken om en begränsning i den filosofiska tankehöjden hos en Jupiter i Vattenelementet trots att undertecknad själv har Jupiter i Skorpionen!

Med den egna födelsetiden känd är det emellertid lätt att se att min Jupiter har den märkliga funktionen av "filosofisk/religiös motståndskamp". Den är nämligen placerad i det ofta ganska lågmälda sjätte huset som i västastrologin beskrivs som ett "tjänstefolkets" livssektor och även denoterar "hälsa". Men den indiska astrologin har en mycket intressant tradition som tycks ha gått förlorad i väst (eller aldrig nådde hit). Det sjätte huset tecknar individens fiender!

Jag var mycket aversiv till religion i barndomen (likt Lindenfors, biologen), men där dennes andliga potential förverkades där (troligen till följd av den störda barndomsplaneten Månen), där fortsatte jag, en typisk Luft-individ, att bearbeta frågorna vidare och passerade förbi mitt INSTINKTIVA (Vatten) motstånd till religion och filosofi. Jupiter i sjätte huset indikerar paradoxalt nog numera att jag upplever den "materialistiska filosofin" som min fiende!

Med bloggens många analyser baserade på enbart en födelsedag, kan vi aldrig se de här nyanseringarna av planeterna till följd av husen, som i bland leder till dramatiska "sista minuten-ändringar" av det program som ligger upplagt för hela dagen i fråga, eller flera dagar i sträck. Det är därför det kanske bara "bränner till" under några minuter och ett geni eller en brutalt primitiv varelse föds. Genom de tolv husen tycks himmelens olika budskap lokaliseras här på jorden, i det specifika livsöde som kan spikas med födelseminuten.


1 kommentar:

Anonym sa...

rapakalja