Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 4 augusti 2009

Den inbillat passionerade




Direkt efter inlägget om Piratpartisten Richard Falkvinge - och som ett led i granskningen om folket verkligen får de politiker de förtjänar - några få ord om andre ordföranden Anna Troberg. Hon har just gjort avbön från sin tidigare anti-piratistiska position i en Newsmill-artikel.

Hon skriver:
"Ibland visar passionen sin mörka sida. Det gjorde den när jag i passionerat kunskapsmörker klättrade upp på några osedvanligt höga hästar och bad Piratpartiet och alla andra piratslynglar att dra åt helvete i ett sensationellt oinformerat och litterärt undermåligt magplask till blogginlägg."

Som synes av födelsehimmelen här ovan finns det inte ett spår av den passion (
Eldelementet) kvinnan mer än en gång i artikeln tillskriver sig! Inte ens reservlösningen Solen kombinerad med Mars, vilket brukar kunna kompensera.

Vad vi däremot kan se av citatets oändligt överlastade konstruktion är en människa som inbillar sig vara passionerad. Den myckna Luften på himmelen - skapare av mentala luftbubblor - synes vara ett substitututtyck för "verkligt liv".

Och givet en Sol i Vatten och en Måne i Luft finns en klar tendens att spinna iväg och feltolka och felöversätta sina egna inre signaler. Och det är ju just vad Troberg själv erkänner att hon gjorde om Piratpartisterna! Så hur kommer det att låta om några månader från nu?

Jag ägnade "felöversättningen" några ord i inlägget om Lady Gaga som också har Vatten och Luft framhävda vid sin födelse.

Jag har tyvärr tråkiga erfarenheter av just Solen i Fiskarna och Månen i Vågen - ibland får de här människorna rena hjärnsläpp och inget man säger kan få dem att hitta den välgörande distansen till sina egna åsikter.

Luftelementet är som en liten trygg luftslottsvärld i vilken man kan inbilla sig ha perfekt rätt - eller vara världens mest passionerade. En Sol i fantiserande Vatten indikerar att detta med största säkerhet bara är griller eller känslor som översatts i tvärtomspråket - det som kallas efterhandsrationalisering.

Vad vi kan lära av den här miniatyrstudien är att störd (om än bara temporärt) verklighetsuppfattning inte ska förväxlas med med sann passion!


Solen i Fiskarna och Månen i Vågen:
den mentalsjuka lesbianen Valerie Solanas
som sökte mörda Andy Warhol. Passion eller
förlorad in i en vulgärfeministisk mental luftbubbla?


Inga kommentarer: