Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 juli 2009

Särstudie: "tidsparalleller" till Gynning

För de mest inbitna anhängarna av fenomenet Gynning (del ett i nytt fönster börjar här), kan det vara intressant att se hur andra livslinjer typ Skorpion > Jungfru har artat sig.

Ur en samling med 3.300 personer (fler än 3.000 är celebriteter), sökte jag på dem som börjar med ett sinne och en barndom i mörker, i Skorpionens tecken, men som rört sig med viljans planet Solen mot ett kroppsligt renare uttryck (Jungfrun tillhör Jordelementet, så det är ofta ett fysiskt mål dessa individer sätter sig själva).

Att sökningen ger en spretig grupp är inte att förundra sig över. Se inlägget om Bernard Madoff och antiglobalisten Naomi Klein för ett exempel på hur små skillnader som kan ändra hela tonläget i ett horoskop. Frågan här är kanske om det går att se några tendenser överhuvudtaget.

Amy Jo Johnson; 6.10.1970; musiker/sångerska
Anne Bancroft; 17.9.1931; skådespelare
Bob Geldof; 5.10.1951; musiker, världsförbättrare
Christopher Reeve; 25.9.1952; skådespelare
David C. Rowe; 27.9.1949; psykolog, hävdar existensen av 'g' (allmän e. generell intelligens)
James Caviezel; 26.9.1968; modell, skådespelare (Passion of Christ)
Jan Teigen; 27.9.1949; norsk musiker, känd för jumboplats/0 poäng i Eurovisionsschlagern
John Evander Couey; 19.9.1958; sexförbrytare, våldtog 9-årig flicka och brände henne levande
Karen Allen; 5.10.1951; skådespelare (Starman)
Maria Wetterstrand; 2.10.1973; politiker
Mehdi Seyyed Nazari; 21.9.1974; påstådd Bandidos-ledare
Mikael Persbrandt; 25.9.1963; skådespelare
Naomi Watts; 28.9.1968; skådespelare
Stephen King; 21.9.1947; författare
Sven-Erik Magnusson; 13.10.1942; musiker/sångare
Tim Robbins; 16.10.1958; skådespelare
Toni Braxton; 7.10.1967; musiker/sångerska
Zlatan Ibrahimovic; 3.10.1981; idrottsman, fotbollsspelare



Bland de här 18 personerna kan faktiskt några trender svagt anas. Men kanske samma trender skulle ses i var och en av de 144 möjliga kombinationerna av ett sol- och ett måntecken?

Trenderna jag tycker mig se har inte med yrkesvalen att göra, för tack vare den massiva betoning av kändisar i medierna är t.ex. skådespelare och musiker överrepresenterade i den här datasamlingen.

Nej, titta istället på personligheterna - Månen i Skorpionen - på de här figurerna. Precis som Månen i Skorpionen anses ha taggarna utåt, hittar vi mycket riktigt den överkänslige Zlatan som inte riktigt kan fördra svenska medier.

Vi hittar en viss mängd röjiga psykologier här, Sven Magnusson med lite spritproblem och indragna körkort, och Bob Geldoff var väl en gång i samma liga... För att inte tala om svenskarnas älsklingsvärsting Persbrandt!

För Gynnings uppenbara dödsfruktan, se Stephen King - fobiernas mästare! Han kan säkert berätta en hel del om hur han skriver av sig sina inre demoner!

På olika sätt anas också dragningen mot fysisk perfektion: Zlatans rörliga kropp inte minst; det olyckliga ödet med "Superman" (Christopher Reeve) - intill sin död slutade han aldrig söka återvinna kroppens rörlighet efter den förlamande hästolyckan. (Minns också Stephen Kings vedervärdiga olycka på en väg.)

Mindre känt är att aktören Caviezel - en "pretty boy" skuren ur samma tyg som Gynnings - var atletisk i ungdomen och hade idrottsliga ambitioner. Till Stephen King-ligan och "värsta mardrömmen" hör förstås sexualbrottslingen Couey.

Aktören Tim Robbins verkar för övrigt också njuta av att spela skitstövel. (Skorpionen gör sig alltid bra som en "bad boy" eller "bad girl"!) Och minns jag fel, eller tenderar inte hans rollkaraktärer att dö eller försvinna tidigt i filmerna?

Månen i Skorpionen fortsätter ofta att "informera" livsödet, och ibland solkar tydligen psyket ner den fysiskt fläckfria Sol-Jungfrun så att vi får mixade öden av typen Christopher Reeves handikappade kropp eller sexmördarens Coueys vilja att befläcka jungfrueliga kroppar!

Att befläcka var också ambitionen hos Mrs Robinson - Anne Bancroft i sin livs roll i "The Graduate". Offret för den amorösa hemmafrun i den här filmklassikern var en inte helt purung Dustin Hoffman som likväl övertygande lyckades spela ung manlig oskuld.

Naturligtvis kan man alltid skymta "tigerns ränder" i en Skorpion-Måne även då den inte gått överstyr och tydligt vältrar sig i psykopatologi. Ta åter Geldof, Robbins och politkern Maria Wetterstrand. Här är en trio på temat truligt anti-etablissemang.

Miljöpartiets Maria Wetterstrande representerar faktiskt intill perfektion Skorpionens emotionella grundtillstånd "vämjelse". Ambitionen är "ren miljö" - vilket är ett knivskarp exempel på den naturlalistiska Jungfruns (Jordelementet) och hennes puristiska tendenser. Skorpionen = gift, förruttnelse, Jungfrun = ren natur. Kan det bli tydligare?

Revolt tycks ligga Skorpionen varmt om hjärtat och aldrig är väl könsorden så många som när horbockssyndromet (Mars + Venus) placerar sig i Skorpionen, vilket var fallet då Jonas Gardell föddes.

Jämför skillnaden mellan honom i hans yngre, sämre inkarnation och den elegans varmed Gynning för sig! Gardell talade verkligen från könet (Vatten), medan Gynnings Mars+Venus är en esteticerad "Luft-version" av samma sak! Båda är de dock fångna i samma komplexa smet där Luft och Vatten (förnuft och irrationalitet) krigar mot varandra. Ibland blir det underbar konst av sånt, ibland bara "psyko".

Ett av Skorpionens nyckelord är som sagt vämjelse. De vill uppenbarligen ha något att kräkas eller spy galla över, så själva detta psykiska mörker kan också tjäna en god sak: de kan bli anti-någonting!

Och här tycker man sig se en parallell med Gynning som blir anti allting hon just har lämnat bakom sig för egen del. Ett helt naturligt sätt för skorpioner att eliminera sin egen avföring, sedan alla näringsämnen sugits ur födan.


Överkurs/kuriosa

Låt oss kasta om Sol och Måne och se vilka som föddes med Månen i Jungfrun - ett sinne i ett organisatoriskt tecken - och med den solära viljan att "uppnå" Skorpionen! Samma datasamling med 3.300 beräkningar.

David Carradine; 8.12.1936 - excentrisk skådis, dog nyligen i kvinnokläder under mystiska omständigheter
Henri de Toulouse-Lautrec - konstnär, född krympling och utstött ur societeten, tillbringade sitt liv i Pardis bordellkvarter, porträtterande samhällets olycksbarn
Milton Erickson; 5.12.1901 - den terapeutiska hypnosens fader, född färgblind, tondöv och dyslektisk Var döende i förlamande polio vid 17 (läkarna hade givit upp allt hopp) men botade sig själv genom VILJEKRAFT! (Ett remarkabelt livsöde!)
Walt Disney; 5.12.1901 - bisexuell serietecknare (så många år det tog undertecknad att förstå varför de gamla Disneyserierna exponerar så mycket nakna djurarslen!)
Werner Heisenberg; 5.12.1901 - Nobelprisbelönad fysiker, "osäkerhetsprincipen"
Charles Lyell; 14.11.1797 - evolutionsgeolog
Claes Elfsberg; 26.11.1948 - journalist som dragits med ryktesspridning
Erik Fichtelius; 15.12.1949 - journalist som råkat i blåsväder flera gånger
Ernst Billgren; 18.11.1957 - konstnär, satiriserad i Heliga familjen P1 som en som trånar efter en adelstitel
Jose Saramago; 16.11.1922 - Nobelprisbelönad författare
Jule Eisenbud; 20.11.1908 - exceptionellt komplex psykoanalytiker och parapsykolog
"Kopplaren" - den sk "toppchefen" som står under åtal för att ha förmedlat villiga tonårsflickor (med onormala behov av modeprylar och därmed pengar)
Lindley 'Spike' Jones; 14.12.1911 - filmregissör
Mariana Simionescu; 27.11.1956 - idrottsman, tennis, Björn Borgs första hustru
Michael Devlin; 19.11.1965 - sedlighetsbrott, kidnappade barn "för sällskapets skull"
Pattie Santos; 16.11.1949 - hippieartist/sångerska i 1960-talsbandet "It's a Beautiful Day" (viss kultstatus) från San Francisco, blev alkoholist och körde rattfull ihjäl sig


Därtill två icke-celebriteter om vilka följande kan sägas: en föddes harmynt och opererade sig i vuxen ålder. En diagnosticerad med lätt autism i sexårsåldern.

Två Nobelpristagare och en exceptionellt intelligent psykolog (Jule Eisenbud) tyder på att kombinationen kan vara riktigt vass.

Men här verkar också fysiska handikapp vara en vag trend, vilket kanske barndomens Månen i det fysiologiskt väloljade Jungfrun indikerar om det är mot "dysfunktionens" Skorpion dessa individer vandrar. Stör slutmålet Skorpionen Månens start i fysiologiska Jungfrun?

Ingen mördare i den här gruppen, men ett antal fall som påminner om Skorpionen när det tecknet börjar fungera illa: sexuell "snedjustering" i Walt Disney, uppenbarligen detsamma hos John Carradine, och möjligen hos det kända svenska tv-ankaret.

Ska också nämna att psykologen Einsenbud ofta återger fallberättelser som involverar sexualiteten i de två böcker jag läst av honom, men det beror förstås på att han följde en freudiansk inriktning. Men att han till att börja med valde Freud med dennes intresse för sexuella repressioner kanske beror på en Sol i Skorpionen...


Alkoholism sorterar under Skorpionens "gift" och "förruttnelsetillstånd", och två sedlighetsförbrytare, "Toppchefen" och Devlin, hittar vi också. Sexualitet i distinkt distorderad form.

Jämfört med Solen i Jungfrun ger de här födslarna i Skorpionen överlag lite mer känsla av något dysfunktionellt, inte minst pga de åtskilliga fallen av medfödda handikapp av skiftande slag.

Och uppenbarligen är en Sol i Skorpionen så stark att också egenheter kring det sexuella slår igenom. Är det Jungfruns trånande efter det "fläckfria" och "orörda" som skapar ovanliga sexuella preferenser när motorn är en sol i anus- och könstecknet Skorpionen? Sinnet i Jungfrun värjer sig men Solen i Skorpionen är stark.

Men märk att detta är "statistiska" tendenser, om ens det. Kanske bättre att kalla det observationer av vissa "minsta gemensamma nämnare" för de samlade fallen. Det går härifrån inte att säkert säga att även nästkommande fall måste uppvisa dessa drag, bara att det sannolikheten är lite högre för en disposition i vissa riktningar. 


Även om tisslandet om tv-ankaret är helt ogrundat, ser vi av kontexten (övriga livsöden med befläckandets Skorpionen + renhetens Jungfru) att motivet ändå existerar i denna miljö, om inte i realiteten så åtminstone på "arketypernas nivå"!

PS. Det behöver knappast sägas att astrologin har flera sätt att beskriva samma nettoresultat. Här har vi t.ex. överhuvudtaget inte berört det tredje nyckeltecknet, ascendenten, och den vägledning detta ger - av den enkla anledningen att födelsetid saknas på nästan alla personerna.

Inga kommentarer: