Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 juli 2009

Penelope Cruz: "ragatan i mig"




Om det inte varit för att Penelope Cruz själv bekänt att härsklystnad ställt till det i privatlivet, hade jag nog klassificerat den "ömsesidiga receptionen" mellan Merkurius och Mars på hennes födelsehimmel som en "grön" interplanetär aspekt. Alltså, som en personlig tillgång.

Så låt oss titta lite djupare på vad det är för medfödda problemhärdar som lurar henne att degradera sig till en pain-in-the-ass...



"Den ömsesidiga receptionen", för den som inte visste det, är en av astrologins starkaste indikationer. Den inträffar när den planetära härskaren över ett tecken går på visit hos ett annat tecken och det tecknets härskare samtidigt avlägger visit i den förras palats. Här inträffar utbytet genom att härskaren till Penelopes själva soltecken, Mars, vandrat över till Tvillingarnas palats, samtidigt som dess härskare Merkurius, återfinns som en gäst i Vädurens tecken.

Jag har sett den ömsesidiga receptionen liknas vid en antik politisk åtgärd som syftade att vidmakthålla och stärka balansen mellan två stater eller parter. (Vid ensidig påhälsning kunde ju en illasinnad stat tillfångata härskaren som kommit på visit.)

Så varför stavas det här utbytet problem i Penelopes fall? Den som avsmakat alla tolv zodiaktecken vet till att börja med att en födelse i Väduren ofta nog resulterar i en tydlig egocentricitet. Bara i den mån omvärlden rimmar med dess egna planer, lyssnar Väduren. Det är barnets tecken, och alla vet att det lilla barnet ännu lever i en solipsistisk värld - med sig själv i mitten.

En annan Vädur som nu inte ens försöker låtsas att han är intresserad av fasta relationer med kvinnor är smilfinken George Clooney. Han har också i intervjuer sagt att han bara vill ha roligt - det är den unga själens eller barnets anda vi hör här.

Ytterligare ett, och lite ruggigare, exempel på Vädurens egocentricitet är diktatorn Adolf Hitler. Helt i linje med sitt födelsetecken markerade han gärna hur barnkär han var, men i övrigt lyssnade han överhuvudtaget inte på goda råd. Vädurens solipsism igen!

(Hörs nu invändningar om att en eller annan var född i Oxen, så se bloggens namn: här talar vi om den korrekta zodiaken och inte det "feltänk" vi i väst serverats av veckopressen i årtionden.)

Att via "ömsesidig reception" kombinera Vädurens stridbara men egoistiska läggning med Tvillingarna botar nu inte solipsismen nämnvärt, för Tvillingarna är också ett rejält själviskt tecken! Far och flyger i alla riktningar gör de, och är alltid sina egna planer närmast.

Sammantaget är det här dock en gnistrande kombination, för Eld och Luft bildar en hyperalert, ibland t.o.m. fysiskt karismatisk typ. Uppenbarligen är Penelope väldigt "merkurial" eller "kvicksilvrig".

Apropå det, tänk hur svenska språket saknar all den rika vokabulär som alltjämt lever i engelskan och som går tillbaka på astrologins psykologiska sida - ta t.ex. dysterheten hos Saturnus, "saturnine moods" eller det halvknäppa sinnet - "lunacy" - som Månen kan bidra med...

Men de sektorer jag ringat in i irriterat rosa som korrelat till Penelopes bekännelse av sitt tyranniska kontrollbehov, säger egentligen allt. Solen är visserligen ytterst stark i Väduren (gränsande till ett MegaEgo), och dess disponent måste därför ha mycket bra umgänge för att det här ska funka. Det har den tydligen haft så långt filmkarriären anbelangar (och Solen representerar faktiskt i hög grad vår dagliga arbetande sida - de mål vi jobbar mot).

Men Solens disponent Mars är dock en av astrologins "naturligt onda" planeter - den tenderar att dra olyckor och aggression över oss och vi är kanske själva skyldiga till en del... Och det är ofrånkomligt att denna Mars nu knappast blir trevligare och mindre hetsig av att ha slagit sig ihop med den andra "naturligt onda" sällen, den iskalla och instrumentaliserande Saturnus. Vi har här inget annat än ett sammangående mellan "passionsbrottslingen" och den "iskallt manipulerande diktatorn" !

Saturnus är ytterst odemokratisk och som härskare över Stenbocken bildar den en del i det psykologiska syndrom jag kallat "egenmäktighet". På Penelopes himmel visar sig alltså "diktatorssyndromet" utan att det ens står några planeter i Stenbocken - det räcker med att hennes härskare till Väduren givit sig i lag med Saturnus!

Och då hjälper tydligen varken den "ömsesidiga receptionen" mellan Merkurius och Mars, för den senare är redan i sig "infekterad" genom närheten till odemokratiska Saturnus.

Jag erkänner att Penelopes horoskop förbryllar, för se vilken fantastisk kombination av astrologins två "naturligt goda", de feminina Venus och Jupiter som gått samman och kastar hjälpande "gröna" aspekter mot den onda bölden i Tvillingarnas tecken.

Ska man läsa det som att detta är psykologin som kommer till Penelopes undsättning, men först efter att hon börjat förstå att hon, närhelst hon driver på (som en Vädur tenderar att göra), så manifesteras ett fruktansvärt själviskt kontrollfreak (Mars + Saturnus)?

Det är inte utan att man tycker sig se en dr Jekyll & mr Hyde-situation när man tittar på aktrisens himmel ! Ena ögonblicket som sammet (Venus/Jupiter) och i nästa ögonblick järnnävar (Mars/Saturnus). Det är som schablonen av "männen från Mars och kvinnorna från Venus".

Men psykoanalyserar vi himlen lite mer, inser vi strax att även de kvinnliga och "goda" planeterna hålls gisslan av ondskan och diktatorsfasonerna. Hur? Jo de befinner sig i Vattumannens tecken, det andra tecken som den kyliga och reglerande Saturnus härskar över.

Så även i frågor om "kvinnlighet" är Penelope Cruz totalt dominerad av den formalistiska Saturnus, vars missnöje är så väl omvittnat att hela julsagan om herr Scrooge, hans snålhet, vresighet och missnöje med livet, är ett koncentrat av Saturnus, åldermannens, nerkylande inverkan på psyket.

Eftersom Saturnus också är astrologins ytligaste planet (styr över gränslinjer och konturer - t.ex. huden som kroppens yttre gräns) förvånar det inte att finna Penelope som modell för diverse hudcremer. Det är precis vad man kan vänta sig av Venus (skönheten) när det är Saturnus som viftar med dirigentpinnen! (Visst! Se dirigenterna framför orkesterdiket som den perfekta sinnebilden för Saturnus och diktatorer i allmänhet.)

*****

Månen (sinnelaget) har här lämnats helt därhän eftersom Penelopes födelsetid inte är känd. Helt godtyckligt har jag placerat den i början av Kräftan (där Månen härskar) eftersom aktrisen på så många sätt är den "kvintessentiella kvinnan".

Men det måste medges att en födelse redan under småtimmarna - då Månen ännu befinner sig i Tvillingarna - bara skulle understryka den privata personen Penelopes hopplösa kontrollbehov ännu mer. Då skulle sinnelaget vara direkt "smittat" av den olyckliga kombinationen av Mars och Saturnus.

Ur detta perspektiv skulle man kunna betrakta Penelope som en i grund och botten aggressiv skitstövel till karl som har råkat reinkarnera i en ljuvlig kvinnokropp! De goda signaler som tecknas av Venus och Jupiter en bit bort på himmelen upplevelser hon - i sitt sinne - bara på distans som "kvinnliga egenskaper".

Egenskaperna sjunger sirenens sång och bjuder henne framgång och räkmackor hit och dit - och så goda är dessa krafter att hon knappast har sagt nej till att spinna på det hon fått gratis som kvinna i detta liv. (Jupiter är den "stora välgöraren" och Venus den lilla - de öppnar dörrar och särskilt Jupiter ger massor av till synes oförtjänt "god lycka".) Men det hon har närmast sig själv, i sitt sinne, är alltså egenskaper man närmast förknippar med den skitstövel till tyrann!

Så kan astrologin avslöja att vårt biologiska kön inte alltid matchar innehållet i själen.

Gissar man istället på en födelse efter att Månen hunnit in i Kräftan, då drar Penelope utöver egenmäktighetstendensen även på sig "sensationalistsyndromet". Dvs, överemotionalismen som följer på att eld- och vattentecken aktiverats på samma himmel och fräser i kontakten med varandra. Och aldrig är väl sensationalismen starkare än den mellan de rätt barnsliga tecknen Väduren och Kräftan (se Madonnas horoskop)!

Det skulle vara intressant att veta vem den här andesjälen varit i ett tidigare liv! Jag utgår från att det är en känd manlig gestalt, för det verkar vara så att de som en gång blivit "kända", tenderar att återkomma i nyckelroller mer än en gång...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bla bla bla, hur kan man vara så sjuk så man orkar skriva en massa sånt här svammel? Ok, om det vore humor men det här är inte ens roligt.

Seaward sa...

Den här bloggen ger grunderna för den antika horoskoptydningen för den med intelligens nog att själva prova spelreglerna, vilka presenteras sida vid sida med tolkningsförslaget.

Men är det bara "underhållen" du vill bli, kanske du hellre ska pröva att lösa ett korsord?

Anonym sa...

Lösa korsord? Ja det gör jag nästan varje dag. Vad det nu har med den här vansinniga bloggen att göra.

Seaward sa...

Du antyder själv att du har större behållning av korsord då du finner astrologiska rebusar "vansinniga". Där har du sammanhanget.

Försök att åtminstone som gäst på den här bloggen dra ut konsekvenserna av vad du läser innan du pratar oförståndigt inför andra besökare.

Detta är kanske en aningen krävande blogg som förutsätter nyfikenhet på det astrologiska symbolsystemet - även om resultaten både leder ner i människans djup och upp mot hennes ljusare sidor. Du var tydligen inte mogen för psykologisnack. Det slipper du i korsorden.
:-)