Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 7 juli 2009

Om bloggarens 15 minuter i rampljuset

Ja, ingen kan väl beskylla bloggaren för narcissism i en tid då folk dagligen verkar googla sina namn för att se om de fortfarande existerar. Det tog mig tre veckor att upptäcka att jag varit föremål för en milt häcklande men i grunden rätt uppskattande krönika i SvD
(http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3076727.svd).


Jag vill dock tillbakavisa påståendet - vare sig avsett som skämt eller en eftergift till den pågående debatten om s.k. nätmobbing - att bloggen använder astrologin som tillhygge för smutskastning! 

Knappt något som här sätts på pränt avviker från det man redan tidigare kunnat inhämta genom de allt mer förfallna medierna. Krönikören har i själva verket medgivit detta genom att kalla analyserna en frukt av "efterklokhet"!
:-) 


[Tillägg 100808: Bloggen har under dess levnadsbana börjat utveckla lite olika berättarröster och även om jag inte skulle vilja kalla det politisk satir används astrologin i vissa inlägg - med udden både åt höger och vänster - för att understryka den korrekta medelvägen när saker och ting börjar se alltför galet ut i landet.]

Vad jag gör är att via den pedagogiska "innötningsmetoden" demonstrera - om och om igen - hur väl astrologins lilla verktygslåda av "komplex" och "syndrom" fånger upp hur folk och fä faktiskt artat sig här i livet.

Sitter där en formidabel blemma i födelsehoroskopet är det nästan alltid just det problemet som resulterar i skandalskriverier senare i livet. Akilleshälen är det första som visar sig när det tuffar till sig. Och omvänt för de hyperbegåvade som rider på exceptionella "planetära tillgångar".

Likväl är astrologin knappast någon raketvetenskap, och det är lätt att förstå hur naturvetarna som kräver kvantifiering intill femte decimalen får något desperat i blicken bara ämnet förs på tal.

I gengäld famlar inte astrologin i blindo som t.ex. DNA-forskningen i sitt nuvarande läge, utan vilar på en flertusenårig, beprövad grund. "Som därovan, så härnedan" tycks faktiskt fungera! Det är bara att förutsättningslöst pröva systemet - en konstart snarare än vetenskap i modern mening - och förvissa sig själv.


SvD:s krönikör gjorde den klassiska naturvetarfadäsen när han för en punchline lekte med idén om en direkt planetär effekt från Mars, trots att själva det inlägg han uppehöll sig mest vid (Ledin vs. Steen) påpekat motsatsen i en koncis summering av den filosofiska idealismen.

Inga "effekter" når oss från stjärnorna, lär idealismen. Det är vi själva som i första rummet projicerar hela vår värld (plus rymden) inifrån och ut! Allt utgår ur vår egen individuella själ och dess föreställningar, vetenskapliga eller astrologiska är egalt - man blir salig på sin tro! Själarna projicerar också kollektivt, under beteckningen Världssjälen. Den livsåskådningen är en så tuff nöt för en samtida materialist att knäcka att skribenten må vara förlåten som missade hela stycket...

Men när krönikören menar sig mot astrologin stå upp för "samhällets stöttespelare", vilka skulle vara gamers och poprecensenter, då anar jag en mediebranschens välgörande självironi!

Inga kommentarer: