Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 juli 2009

Miserabilitetens mästare



Lloyd Cole på antidepressiva?


På pin kiv klädde jag av en företagskonsult som i en tidningsartikel häromdagen formligen bjöd ut sig för skivbranschen: "Är ni så åderlåtna av de tjuvaktiga, illegalt fildelade svenskarna än att ni kan tänkas köpa MINA idéer om hur att göra verksamheten profitabel på nytt?" Konsultens fingertoppskänsla för musik var inte större än att likställde ett konsertbesök med att gå och uppleva "vibrationer i lokalen"...

Den här astrologiska bloggen bygger på antimaterialistiska värderingar, ja dess bakomliggande filosofi är Platons extrema: vi lever i en dröm att vi är verkliga just nu! Pengar är fult - det har människan alltid vetat. De skymmer blicken för livets viktiga värden.

Men likväl finns det materialister som är så fruktansvärt bra på det de gör, att det inte går att värja sig. Särskilt när de föddes med en bitterljuv insikt att något saknas dem och förmår berätta om sin materialism på ett konstfullt sätt. Brittiske låtskrivaren Lloyd Cole är en sylvass, torrt ironisk betraktare av det egna livets oflyt.

På amerikanska musiksajten allmusic.com jublar man över att hans musik ges ut också av ett pyttelitet amerikanskt bolag, för de få som känner till den här mannens storhet. I beskrivningen av hans senaste platta "Anti-Depressant" - som nu har snart tre år på nacken - har recensenten lyssnat noga på vad Cole självutlämnande säger om sig och sitt liv. Nu, när åren börjat ta ut sin rätt och den naiva drömmen slocknat att HAN var den utvalde, den blivande superstjärnan.

Textraderna som journalisten fångat upp belyser så väldigt väl Lloyd Coles speciella horoskop, och det är så vi vet att astrologin stämmer! När människan själv i sina innersta tankar kallar sig ytlig och materialismen står som spön i backen på födelsehimmelen, det är då man börjar förstå att vi föds till jorden med "bruksanvisningen" skriven ovanför våra huvuden - utan att någon enda vetenskapsman kan förklara hur det här går till!




När du läser citaten från allmusic.com här nedan, håll i sinnet att detta är en födelse under fullmånen, en fullmåne i lergeggans parkombination Jord och Vatten (Solen i Stenbocken och Månen i Kräftan). Minns också att Stenbocken är en elitisk och att Kräftan är en sensationalist och rätt ömhudad.

Notera hans fräna eller t.o.m. bittra sida i krigaren Mars som skapar en makalöst giftig tunga i kommunikationstecknet Tvillingarna (Luft), och här kastar sitt "långa onda öga" "dödens tal" framåt och träffar Solen (karriären) i Stenbocken - åtta tecken från olyckans positin. Ouch! Motgångar i stengetens klättring upp...

Notera också att Jupiter, som vill ha lätt framgång, står bunden av frustrationens och det hårda slitets Saturnus hela detta år, och att Lloyd Cole föddes precis när pengarnas och lyxens Venus passerade lagom för att bli träffad av Saturnus framåtriktade korta "onda öga"!

Nej, det blev inte den stenbocksstatus högst upp på hierarkins världsberg han tänkt sig - inte med den här kampaktiga kontakten med Venus. Men någonstans i denna smet av "så nära men ändå inte" finns också en fantastiskt melodisk förmåga och en rent litterär berättarröst.

De artistiska kvaliteterna kan man också utläsa ur denna himmel, som delar Månen (sinnet) i ytliga och impressionabla Kräftan med företagskonsultens, men äger en så mycket högre grad av mental skärpa vilket gör att vi här talar ren och skär yrkesskicklighet - utan horande.

...He reports quite honestly about trading in futures as part of the neo-con economic dream and its saturation in rampant materialism. The acceptance of that folly is well-documented here. It's an unromantic look back...

...He acknowledges his own poverty of spirit, his shallowness, and his inability to impress as being the best he can do because it's what's real....

http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:acfqxqwdldke



Den som började lyssna på Cole tidigt inser idag att han förutsåg saker ganska tidigt i karriären. Efter sina första tre skivor med gruppen Commotions dyker han plötsligt upp som en föredetting, en "X", på sin första soloskiva (1990). Snacka om att dödförklara den egna solokarriären i samma ögonblick man drar igång den!

Åter: Venus/samklangen med andra (och sig själv!) är strypt av den hämmande Saturnus - samtidigt som Jupiter söker befrämja den... (Kanhända syns häri hans konstnärliga talang ligger, utöver den tendens till manodepressivitet två så olika planeter i kombination som Jupiter och Saturnus kan ge.)

Det är troligen blotta mängden av slitningar på himlen (minns fullmånen!) som gör Lloyd Cole så stor. Prövningar härdar en själ och skänker den karaktär. Framgångar gör själen vek och slapp. Hos Cole har uppstått avgrundssvart självironi och en skärpa som sannerligen inte brukar tillhöra den ibland rätt jolmiga och sentimentala Månen i Kräftan! Men här hålls sinnet under uppsikt av Solen.

Hans finstämda känslolägen tillhör förstås sinnet (Månen) i Kräftan, vilken i den förhöjda fullmånespänningen också kan dra nytta av Stenbocks-Solens extremt formsäkra linjeföring.

(Att Cole är en "klädbög" kan ingen missta sig på, som sett skivomslagen - för en platta har han låtit fotografera en av sina kavajer! Återhållsam men formmedveten, där är faktiskt den materialistiska Stenbocken i en av dess "bästa tagningar"!)

Just det självironiska draget ser man bara ibland i hans soltecken Stenbocken, de är oftare upptagna av någon makttripp. Men med attacker från den fräna Mars (i ett intellektuellt tecken) är den ett givet.

Jag har ritat ut i grönt Jupiters "goda öga" riktad fram mot hungerns demon Rahu i scenartistens och huvudpersonens tecken Lejonet. Här är då mycket av ambitionerna vilka alla frustrerats i hans liv, inte minst för att Jupiter inte har fri lejd att förverliga dessa "scenlejon", denna överdådets solkung. Och det var ju ödets och karmans planet Saturnus som bevakade dess varje steg.

Saturnus som ju faktiskt också är Solens disponent (Stenbockens härskare). Horoskopet är väl värt att meditera över, det berättar mycket om människans fåfängliga strävanden här i skuggvärlden...

*****

Jag skrev nyligen om 80-talsartisten Kate Bush och lidelsens kvalitet. Hon har Sol och Måne i omkastade positioner jämfört med Lloyd Cole, och en jämförelse mellan dessas horoskop förklarar varför det var hon som gjorde teatral, överdramatisk musik.

Det är hennes enorma rusch från alla de "kardinala tecknen" som ger den energin. På Lloyd Coles himmel söker man förgäves efter en sådan nerv. Perfektionismen och strävan efter "den perfekta skärningen" må nästan alla tydligt under Stenbocken dela, men Coles kyliga krigare i Tvillingarna är något helt annat än Kate Bushs hals-över-huvud Mars i Väduren.

Inga kommentarer: