Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 juni 2009

Svindel II


Hack i häl på den svenske Röda korssvindlaren redogör Dagens Industri för en amerikansk storsvindlare som nu står inför 20 års fängelse samt eventuellt 10 till för att ha smitit från borgen och simulerat självmord (han anmälde sig senare självmant).

Jag vill understryka att den här bloggen inte för propagandakampanjer mot enskilda astrologiska ingredienser, bortsett från en lätt icke-materialistisk filosofisk grundsyn. Likväl tittar förbluffande ofta vissa mönster fram, när man på måfå väljer ut nyheter ur dagspressen för närmare inspektion.

Precis som i föregående svindlarinlägg är föddes Samuel Israel III till Vattenelementet. Solen i Kräftan handlar väldigt mycket om trygghet på hemmaplan och vår tids sätt att uttrycka eller objektifiera trygghet stavas "pengar".

Kräftans härskare är Månen, som styr över hus och hem inte mindre än sinnelag och stämningslägen. Här visar sig en olycklig fullmåne, där Solen indikerar viljan till trygghet medan Månen (sinnet) satsar på motsatta Stenbocken, som kan representera "status i den yttre världen". Märk hur zodiaken alltid balanserar motsatta koncept mot varandra.


Det skulle vilja synas som om den här fullmånen sätter igång en latent problematik som visar över himmelen medan den giriga norra månnoden (demonen Ketu i indisk astrologi) angrips av materialismens (Stenbockens) herre under sin 1½ år långa passage genom det materialistiska Jordtecknet Jungfrun.

Saturnus behöver 2½ år för att passera Eldtecknet Skytten, så hela denna period där dessa två tecken skaver mot varandra, ser en aktivering av den klassiska problematiken där Eld och Jord låser sig: Eld förgrovas till rå lusta och det är Jorden som trögt "hinder" som blir måltavlan: de materiella ambitionerna går i taket!

Men notera: så många människor föds till jorden under 1½ år att motivet bara verkar som en svag "bakgrundsstrålning". Det är den materialistiska fullmånen mellan Vatten och Jord (ambitionsnivå i livet: lera) som nu har en girigt ambitiös grundton att bygga vidare på.

Och spiken i kistan är den tredje ingrediensen som markerats i horoskopet. det s.k. horbocks- eller horsyndromet som inträffar när viljan till det materiellt goda (Venus) eldas upp till vanvett via krigshetsaren Mars. Här ligger de i Lejonets tecken, ett brinnande Eldtecken som stavar allt i STORA BOKSTÄVER. Jämför mannens patetiska försöka att dramatisera ett (fejkat) självmord.

Är det astrologiska sammanhanget av en viss typ, uppstår då förutsättningarna för prostitution eller sexmissbruk, men jag har ofta noterat att denna libidinösa glöd istället kanaliseras in i de rent materialistiska strävandena hos "go-getters".

Omoralen ligger snuddande nära där inte en stark, moraliserande Saturnus sätter stopp. Som i exemplet med Röda korssvindlaren ser det återigen ut som om Saturnus figurerar som "lagens långa arm". Individen själv är helt inriktad på att berika sig själv. Kräftans tecken, när Vattenelementet är som simplast, som mest instinktivt och Stenbocken är en degraderad imperiebyggare.

Som så ofta går det inte riktigt att sätta fingret på en födelsehimmel, men när innehavaren bekänt färg en bit in i livet, DÅ ser man plötsligt hur flera samverkar. Här har vi dels, den inpiskade själviskheten som Jord och Vatten tillsammans indikerar, en trött tendens att vilja bygga in sig i ett materiellt hölje. Här finns också en släng av "sensationslismen" (för mycket Eld och Vatten) som begär livsupplevelser (och upplevelser kostar pengar). Det är Solen i Kräftan och den överaktivitet som pågår i Lejonet intill, som ger en släng av detta syndrom.

Vidare ser vi här Jord och Eld i konflikt, vilket kan kallas egenmäktighetssyndromet (även om det kommer till sin spets då Elden representeras av Väduren och Jorden av Stenbocken). Och i Lejonet visar nämnda "horbockssyndrom" ännu en gång sin potens (!).

Den driftiga kopplerskan Heidi Fleiss som blev känd som "The Hollywood Madam" med massor av kända skådespelare bland sina sexkunder, föddes t.ex. just då Mars och Venus steg i öster (i Stenbocken) vid hennes födelseplats. Född under horans signatur!

Ja, antikens vishet skräder inte orden. Där svensken av idag självförljuget intalar sig att "alla är jämlika", där visste antikens civilisationer bättre. Helt enkelt för att de inte a priori antog vissa saker, utan bedrev empiriska studier - bl.a. av stjärnhimmelens relation till människan. Uppenbarligen måste de ha hittat alla de här och många fler motiv, vilka astrologin efter några mörka århundraden under den s.k. "Upplysningen" (materialismen), nu åter börjar få känn på.

Inga kommentarer: