Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 2 juni 2009

Eldguden Agni i Agnes?



Foto: Eric Broms/LundLund (2007),
lånad från verasvarld.blogspot.com, i sin tur lånad...


Agnes in på tredje plats på Englandslistan (SvD, DN) är kul. För trots att hon redan knipit första platsen på iTunes (legala) nerladdningslista, är det den "riktiga" listan som gäller - för oss lite äldre med en annan tids referensramar.


Musikpolitiken

Dagens "gratisgeneration" är inte helt skyldig - de föddes in i en digitalserad värld där musikprodukten tappat sin substantialitet. Det ursäktar visserligen inte dammsugandet av nätet på jakt efter "riktiga", copyrightade produkter, men som musikprodukten utvecklats - en ansiktslös fil som för väsen i några minuter - är den inte längre mycket att hurra för.

När händerna inte som förr får kul skivomslag att vika upp och plocka med, ger de sig ut på andra strövtåg. Händer och medvetande är intimt förbundna så genast reduceras nu den filbaserade musiken till ett bakgrundssorl. Och vem har lust att betala för "bara" ambiens, för hissmusik? Processen är lätt att förstå.

Generation "gratis" har så i grunden lärt sig att inte få något mervärde med musikupplevelsen att de inte längre ser poängen när sent omsider industrin (och besjälade artister) börjar anstränga sig och förpacka den tröstlöst trista cd-skivan på mer spännande sätt.

I spillrorna av den fenomenala bransch som typ 1970 var en sådan orgie i form och färg, tycks nu Agnes vara på väg att slå igenom i popens förlovade land England. Och det märks i hennes födelsehoroskop, trots att bristen på födelseklockslag bara tillåter några allmänna iakttagelser.


Astrologin



"Ung framgång" hittar man ofta under Väduren som fysionomiskt styr huvudet - den första kroppsdel som normalt blir synlig på det nyfödda barnet. Huvudet symboliserar i sin tur en ledande natur. Solen, härskare över kungen Lejonet, anses t.ex. "upphöjd" i Väduren och understryker att Eldelementet är något särskilt - det "rojalistiska" elementet.

Musiken och de högre konsterna har som sin beskyddare Venus, för grekerna känd under namnet Afrodite, kärleksgudinnan. Den klassificeras i astrologin som en naturligt god och välgörande kraft, och rankas som "den mindre benefaktorn".

Den stora välgöraren är Jupiter (hos grekerna: Zeus), en massiv dörröppnare som förklarar alla dessa fall av plötslig och omedelbar framgång. Individer som föds med Jupiter i något av himmelens fyra "hörn" (väderstrecken) sägs födda under "den lyckliga stjärnan." Och lyckliga skitar har de kallats, dessa jupiterianer som verkar ha tur med sig, vad än de hittar på." Lyckan eller välmåendet är direkt härledd ur den godmodighet som tecknas av den jovialiska Jupiter (latin: "Jove").

Behöver mer sägas? Agnes föddes med båda de "goda" tillsammans i Eld i Väduren, huvudets eller ledarens tecken! Väduren leder via eget exempel, med sin egen person. Det är kanske ingen slump att norrmannen (nytt fönster) som tog hem Eurovisionsschlagern med sådan rekordmarginal var en Vädur av klassiskt snitt. Väduren regerar i zodiakens barnsektor, den första tredjedelen. När Eldelementet visar upp sig för andra gången, som Lejon, har det skaffat sig den vuxnes pondus.

Givet ett födelseklockslag är jag nästan övertygad om att Agnes förnämliga kombination av Venus och Jupiter måste ligga i något av de fyra hörnen på himmelen, precis som de gör på den "naturliga" kartan här ovan, där de kardinala tecknen Väduren, Kräftan, Vågen och Stenbocken alltid ockuperar väderstreckspositionerna.

För ska sanningen fram, är resten av horoskopet inte lika övertygat: sinnelaget i Jungfruns tecken är visserligen utmärkt för en musiker. Klartänkt, fraserar bra, praktiskt men också väldigt kritiskt. Den här typen av sinne är faktiskt lite eremitisk och förklarar inte alls "stor framgång". Inte heller Solen i Vattumannen har någon naturlig karisma, även här handlar det om en rätt laidback natur som hellre tänker och artikulerar sig än fäktar och flänger runt.

Det måste rimligen vara så att den extremt lyckobådande mixen av Venus och Jupiter i "huvudets tecken" har lyft upp Agnes över alla andra Idol-tävlande genom åren och fört henne till framgång i det land som GÄLLER för alla i popbranschen.

Intressant nog balanseras den här extremt lyckobådande mixen av en lika entydigt "ond" kombination i ett annat Eldtecken, Skytten. För där hittar vi den lilla illgärningsmannen Mars och den stora illgärningsmannen Saturnus. En så spännande maktbalans mellan godhet och illdåd! Kan det vara en sådan förhöjd spänning som höjer henne över mängden? Det har varit min upplevelse att det ofta är "konstiga" och i vissa avseenden extrema stjärnhimlar som åtföljer individer som når stor framgång, framgång utanför den lokala scenen.


*****

Att Agnes himmel innehåller "egenmäktighetssyndromet" påminner om att etiketter av den här typen bara är ungefärliga. För även om den samtidiga aktiveringen av Vädur (egoprincipen) och Stenbocken (bergs- eller karriärklättrarprincipen) ofta skapar en markant egocentrism och vilja att nå världens tak får man aldrig glömma att astrologiska syndrom kan komma i både godartade och elakartade former.

När i Agnes fall två av de tre planeterna (Merkurius i Stenbocken är den tredje) är uttalat "goda", kan man inte tala om någon nämnvärt illvillig klättrarinstinkt. Det finns ingen vilja att döda och lemlästa konkurrensen, bara Vädurens totala fokus på sin egen prestation.

Solen i grupporienterde Vattumannen indikerar också att Agnes verkligen vill vara Någon inför ett helt publikhav - hon vill som person (Väduren, ego) relatera och anknyta till en hel grupp individer (Vattumannen). Det är mot folket hennes aktiva solvandring styr henne och med sitt sinne (Månen) i exakta och petiga Jungfrun har hon trimmat sin tonsäkerhet för att sjunga sig in i folkmassans hjärta. (Jungfrun är påfallande ofta en tonsäker musiker.)

Den indiska eldguden Agni verkar vara den etymologiska föregångaren till grekiskans agonia - "en (mental) kamp för seger". Agnes namn skulle med andra ord - snarare peka mot det som pågår i Eldtecknet Skytten, den expansionsbenägna Jupiters tecken: här är kampens och stridens Mars belägen, men inte utan problem.

För är det någon som motverkar Jupiters snabba och lätta framgångar ("halka in på ett bananskal") så är det den restriktiva och onda Saturnus. Det har nu bara gått några år sedan Idol 2005 och nog anlände segern efter denna "agonia" relativt snabbt! Och det säkerligen tack vare att kampen i Skyttens tecken hela tiden baserade sig på tecknets härskare Jupiter (en god kamp), vilken alltså hade direkt stöd från den goda konstplaneten Venus i debutantens tecken Väduren! "Ung framgång!"

Med vilken härlig logik stjärnorna skriver våra öden här på jorden! Det är bara att förstå sitt horoskop. Då kan man släppa all den omotiverade ångest den ansvarslösa och rent cyniska mediebranschen skapar, styrd av unga skribenter så korkade i sina värderingar att man bara baxnar när man försöker läsa en tidning.

För alla kan ju inte vara utvalda, och ju förr vi andra lämnar de idoldrömmar och den utseendefascism som medierna nonstop spyr ut, och finner vår sanna natur (via våra stjärnor) - ju förr blir folkflertalet om inte lyckligt, så åtminstone i harmoni med vad de faktiskt är.

Som USA:s mest kända medium Edgar Cayce (1877-1945) sade ur djup trance: "In patience you shall possess your soul." Verkligen djupt sagt! Djupare än Agnes himmel som markerar en som var ödesbestämd att surfa på framgångens yta. Men glöm inte att själar turas om. Alla måste ha gjort allt innan den här föreställningen är över!

Inga kommentarer: