Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 22 maj 2009

Merkurius barn: hermafroditen



Vissa inom tennisen kverulerar enligt Aftonbladet över att tyska Sarah Gronert skulle ha ett övertag eftersom hon föddes med både ett kvinnligt och manligt könsorgan (det senare bortopererat).

Mot alla odds röjer faktiskt horoskopet i sin symboliska sammansättning just detta udda och därför så fascinerande ämne: hermafroditen! Givet att t.ex. homosexualitet inte med någon värst bra precision kan utläsas astrologiskt, är upptäckten en smula förvånande.

Här är de intressanta gender-faktorer jag skulle vilja lyfta fram på födelsehimmelen:

(figuren uppdaterad till vediska planetaspekter)

En nymåne. Samgåendet mellan Sol och Måne har en anrik tradition om att producera "könlösa" individer i den bemärkelsen att Solen (anden) anses utsläcka Månen (själen). Individerna drivs från den direka solära energin (vilja, intelligens med mera), men saknar intresse av djupare reflektion.

Individer kan vara höggradigt intelligenta, men de är handlingsmänniskor och finner ingen ro i typiskt "lunära" eller återspeglande situationer, som hemmafruns eller barnmorskans eller vårdbiträdets. Det könlösa består i att de inte är team players - de röjer på längsmed sin egen bana, och omgivningen kan därför uppleva dem som oresponsiva, dvs inte sexuella.

Inom religion och mystik symboliserar nymånen dessutom ren och skär asexualitet sedan anden "förbränt" den lägre, själiska naturen. Hela kristendomen handlar (fast den i sitt historiska förfall knappt är medveten om det själv längre) om att "bränna karma" och väcka sitt solära, högre medvetande genom att släppa in det i psyket (Månen) visualiserat som solkungen Kristus.

(I detta kvantsprång till en högre ordning bland arterna i himmelen och på jorden utgår den illuminerade människan per automatik ur "köttets ordning", och det har enkla och sinneshungrande sensualister aldrig genom historien funnit vara särskilt tilltalande...)

Värdtecknet för Sarah Gronerts nymåne är Oxen, det grundläggande Jordtecknet som behärskas av sensualismens och kärlekens (könets) gudinna Venus. Någon som ser en första indikation redan här, givet det sagda?

Zodiaken har ett tecken som brukar presenteras som androgynt om än inte hermafroditiskt. Det är Tvillingarna, som följer på Oxen. Tvillingarna ritades i det gamla Babylon som två figurer med varsitt musikinstrument, men under hellenismen förvandlades dessa till en liten pojke och flicka. Tvillingarnas planetära härskare är också sedan Babylons dagar Merkurius, på grekiska Hermes.

Och Tvillingarnas prepubertala barn, tecknets koppling till androgynitet och Hermes löper nu samman i något som ser ut som en urgammal tradition. För vem var det som tillsammans med kärleksgudinnan Afrodite (Venus) födde Hermafroditos om inte Hermes (Merkurius)?

Studera nu Tvillingarnas tecken på tennispelerskans födelsehimmel: Merkurius och Venus tillsammans i samma tecken! Den kombinationen är visserligen inte ovanlig, men detta är dock en nymåne i Venus eget fysiska tecken (Oxen) och som extra krydda, opponerar sig "olyckans" Mars mot Venus - ännu en underlig indikation om "manligt/kvinnligt"!

Eftersom sådana här fall så sällan kommer till kännedom har jag inga astrologiska "svar", utan konstaterar bara att födelsehimmelen innehåller inte mindre än FYRA exceptionella omen för den som studerar genderfrågor.

Det fjärde? Jo, den fysiska formens planet, Saturnus, befinner sig i könets tecken Skorpionen, varifrån den "opponerar sig" mot den könsförstörande nymånen i venustecknet Oxen! Dessa är i sanning gåtfulla omen!

Jag hoppas även oinvigda inser hur hela horoskopet tycks helt knutet till genderfrågan på olika sätt och vis. Inom astrologin kallas sådana här repetitioner för ett "tema" och det är upprepningen som varslar astrologen att här finns ett mysterium att analysera närmare.

Bristen på födelseklockslag sätter dock en gräns för vidare spekulation. För fysisk hermafrodism misstänker jag dock att födelsetiden är sådan att Saturnus (fysisk form) ligger i ett hörnläge på himmelen - gärna i öster, den s.k. ascendenten som tecknar den fysiska kroppen. Men kanske är det en födelse där nymånen ligger i öster...


Så vitt jag kan avgöra är pratet om att hon gör en "mans" jobb på tennisbanan och därmed har ett orättvist övertag, rent strunt. Om något tycks detta vara en SJÄL vars kön är helt utslaget. Födelsehimmelen antyder "neutraliserad" sexualitet. Manligt har kvittats mot kvinnligt.

Aftonbladet säger att hon upplever sig som kvinna. Det tror jag inte alls på. Detta är ett klassiskt exempel på det tredje könet, som bara händelsevis den här gången råkade - på Oxens primitivt fysiska sätt - illustrera faktum även biologiskt.

_____

Anmärkning. De senaste tre tilläggen, detta, det om självspillerskan Lucy Gordon och det om Tele2-dirren, knackades alla ner efter att de förekommit i tidningarna. Alla tre visar sig vara födda i Oxen, det tecken som Solen just passerar enligt den sideriska zodiaken. Kan det vara så att det surrar lite extra om folk i anslutning till deras födelsedagar?

Ja. Enligt astrologin är Solens återkomst till sin födelseposition en "transit" som återbestyrker vad födelsehoroskopet handlar om! Runt födelsedagen påminns man - på gott och ont - om vilken potential man kom till jorden med, och det faller sig fullständigt normalt ur ett astrologiskt perspektiv att denna skräpnyhet om Sarah Gronert kablas ut i världen i hennes eget födelsetecken - det kvinnliga könets tecken, jordmoderns tecken!

(Mördaren Anders Eklunds analys bryter sviten av tre Ox-analyser. Den kastades in i efterhand, då jag upptäckte att han inte var listad bland etiketterna, trots att ett av inläggen refererade till hans horoskop.)

Inga kommentarer: