Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 3 maj 2009

100% inspiration


Bedårande singer-songwriter ännu vid 52.

Om flickan Carly Simon, som föddes med silversked i mun (fadern var en av grundarna till det väldiga bokförlaget Simon & Schuster), sade enligt Wikipedia en före detta pojkvän från 1960-talet:
Hon är svaret på varje redig mans böner - rolig och slagfärdig, rapp, erotisk och extravagant begåvad.
Den som vet att västerlänningen med orätt dumpat det mest värdefulla system mänskligheten utarbetat för sin självkännedom, har inga problem att se de extraordinära uppställningar som gällde på himlen dagen då Carly Simon föddes.


Födelsetimman är inte känd, men givet att lyckobringaren Zeus/Jupiter bildar sin sällsynta (enligt indisk astrologi) triangel tillsammans med ytterligare himlakroppar i samma element, och att det som inte brinner i Eldelementet istället verkar på hög mental nivå i Luftelementet, är det inte svårt att se vad föredettingen såg!

Men allt har sitt pris. Den här exceptionella snedfördelningen av de fyra elementen lämnar Carly helt utan Jordelementet och Vattenelementet. Hon har därför, om man så vill, aldrig satt sin fot på denna jord, aldrig identifierat sig med den sinnesvärld som ofelbart trögar ner och ibland helt släcker ut de högre kreativa nivåerna i en människas själ.

Mycket riktigt var hon redan i ungdomen en politisk aktivist. Så här kan horoskopet se ut för en människa som "brinner för idéer". Faktum är att Eld och Luft indikerar att hon själv närmast är en ikon eller en platonsk "idé" nedstigen till jorden. En avatar.

Hon är på sitt sätt en av gudarna, som vissserligen delar ett fysiskt kött med oss andra, vilket dock inte ska föranleda några inbilska fantasier om att alla människor är lika. Det är vi inte! Den här himmelen (och födelsen till ett privilegierat förläggarhem med mental höjd i taket och förutsättningar att utveckla sin egenart, uppfylla sitt dharma) har Carly Simon uppenbarligen tjänat ihop till genom gott förvaltade tidigare liv.

Likväl har svimningsanfall och "nervsvaghet" återkommit genom hennes liv, vilket visar hur människor med "jordbrist" tycks ha en vag uppfattning av gränserna i sitt kroppsliga fordon. Eller annorlunda uttryckt: de två positivt polariserade elementen "bränner hårt".

Att 100%, eller nästintill, kreativa andar också helt kan tappa omdömesförmågan har jag noterat i några fall av likartade ultrapositiva födelsehimlar.


Tillägg 100120

Cirka ett år in i bloggens historia har vissa mönster utkristalliserat sig. Kanske är mina iakttagelser bara subjektiva synvinklar, men när jag idag tillfogade etiketten "humor" apropå låtskriverskan och Skytten Kate McGarrigles underbara sarkasmer kom jag att tänka på Carly Simon, vars "You're So Vain" från 1972 har den klassiska sarkastiska texten - en historia för sig som är lätt att läsa om på nätet, t.ex. Wikipedia. En Mån-Skytt.

En snabbkoll av några humorister jag betat av visade strax att det är Skytten som är minsta gemensamma nämnare. Även om inte födda i tecknet, har vi här flera Månen i Skytten. Ofta tycks det finnas en opposition till Tvillingarna, men ibland dyker stor humor upp i de två andra oppositionerna mellan Eld och Luft (Väduren/Vågen resp. Lejonet/Vattumannen). Humor tycks, kanske inte helt oväntat, vara en underavdelning till bloggetiketten "kreativitet".

Inga kommentarer: