Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 10 april 2009

Mångalenskap: Billy Bobs divalater

Aftonbladet har sniffat upp en intervju där Billy Bob Thornton var på sitt värsta morgonhumör och framställer den haltande radiosändningen som resultatet av divalater hos skådespelaren.

Det kan det nu mycket väl vara, för Billy Bob har nog ett av de mest obalanserade födelsehoroskop man kan tänka sig. Det är ett exempel på att ha samlat för många ägg i en enda korg.



Födelsetecknet (soltecknet) är som synes Kräftan, zodiakens mest lynniga och humörskiftande. Inte för inte knöts i antiken den snabba vandraren Månen till Kräftan som dess planetära härskare.

Typiska Kräftor visar under loppet av ett månvarv upp hela det spektrum som går från introvert slutenhet till avväpnande och varm charm. Deras problem är att de inte kan operera under hård eldgivning, inför yttre hot anfäktas de då lätt av sina inre, primitiva instinkter. (Kräftan är kopplad till naturens egen revirinstinkt.)

Givet att Kräftan - det fundamentalt lunära psyket - är en komplex symbol redan i sig själv, kan man sedan begrunda Billy Bobs himmel där stjärnbilden är fullständigt späckad av i sig oförenliga budskap.

Som t.ex. att Mars och Venus samlats inom samma tecken. Krig och fred blir därför alltid plågsamt intrasslade i varandra, och i andra sammanhang än just Kräftans tecken, kan den här kombinationen lite nedsättande sammanfattas som horbocks- eller horsyndromet. Individen är helt enkelt alltför känslostyrd och känslorna har sällan något mer intelligent uttryck än att gå via sexualiteten.

I revirinstinktens tecken kan det bli generalknas eftersom Mars indikerar att individen kroniskt känner sig hotad från omvärlden, medan Venus vill sträcka ut en förförisk och inbjudande hand!

Alla de krafter som under Kräftans skyddande pansar tumlar runt i det undermedvetna hos Billy Bob, har ännu ett problem. Kräftans härskare, Månen, befinner sig i Stenbocken, mittemot sitt eget tecken i något man kan beskriva som en exil. Stenbocken är ett knastertorrt Jordtecken till skillnad från Kräftans fertila och fantasifulla Vattennatur.

Månen - sinnelag och känslor - är därmed själv på nåder av en annan härskare, nämligen den hierarkiskt observanta Saturnus, härskare över Stenbocken. Stenbocken och Saturnus observerar till besatthet hackordningen i varje sammanhang och positionerar sig alltid via yttre attribut.

Yttre tingestar: Det är inte förvånande att hitta både solbrillor och litet getskägg (stengeten!) på Aftonbladets foto av Billy Bob - den känsliga och sårbara Kräftan inom honom gömmer sig via sådana här yttre "stenbockiga" positionsmarkeringar.

Stenbocken (och Saturnus) är den yttre stajlingens tecken, den typ av psykologi som tror att "kläderna gör mannen". I en psykopatisk kultur, som vår egen, där allt handlar om ytan (kropp och accessoarer), tappar förstås astrologin något av sin prediktiva kraft när alla ser ut som kopior på någon trendsättare.

Eftersom Kräftan är något av en underdog i zodiaken (modersgestalten, hemmet, det privata, egna fantasier, etc), kommer Stenbocken att stå för det mest publika hos oss. Därmed blir Billy Bobs Måne i Stenbocken en ren självmotsägelse.





Han stajlar sig för att gömma sitt sårbara inre, men röjer i de vises ögon bara desto mer! Varenda avledande yttre detalj berättar hur hjälplös det ryggradslösa kräftdjuret skulle vara utan sin komplementära Stenbock - sitt yttre pansar!

Det är i samband med Stenbocken och Saturnus som hackordning man kan tolka intervjun där Billy Bob som en Kräfta i sitt mest mångalna tillstånd vägrar att ta order från någon, och gör sin egen irrationella show i showen. Snacka om att ha regredierat in i en subjektivistisk fantasi, och det inför publik! Patetiskt måhända, men det finns många människor med horoskop som under vissa av månens faser är fullständigt mentalt derangerade.

Besinna nu att människor som Billy Bob (eller Jonas Gardell) - alla de som föddes under en fullmåne - kan betraktas som bärare av en kronisk fullmåne, eller en latent mångalenskap. En mildare psykisk åkomma, helt enkelt. De kommer i sina liv att mer än andra individer svara på månens skiftande faser och uppenbarligen var den här morgonintervjun med Billy Bob illa tajmad i förhållande till hans personliga månrytm!

Vid "osunda kroppsvätskor" sade man under medeltiden. Idag tror vi ju ingenting om det våra förfäder upptäckter, men de som fascineras av astrologin, ser vad "de gamle" såg och förstår att här finns ett system som modern vetenskap HATAR, eftersom den själv vill vara ensam herre på täppan med sina definitioner av vad "vetskap" är för något.

Till sist, den förnämlige brittiske 1900-talsastrologen Charles Carter som omvände mig, inledningsvis mycket skeptisk, och fick mig att se att här pågick något fascinerande.

I sin Essays on the Foundations of Astrology (1947, s.93,95) kommenterade han den Kräft/Stenbockspolaritet Billy Bob ligger helt fastnaglad under, och noterade:

[Vatten och Jord] är en fråga om kampen mellan sinnesstämningarna som uppstår ur sinnnesberöringar och de tvingande påtryckningarna från den omgivande världen med dess alla krav. ...

[Oppositionen mellan] Kräftan och Stenbocken är troligen den mest aktiva och ambitiösa av de tre typerna i den här klassen av oppositioner [mellan Vatten och Jord].

Den har en känsla för publicitet och har ofta en politisk orientering. Som Vågen uppskattar uppskattning, så älskar den här polariteten att få applåder, massornas applåder. Det är en sensitiv och tämligen egocentrisk polaritet.


____

PS. Planetpositionerna är givna efter den sideriska zodiaken som används i indisk astrologi, men kartan visar den västerländska astrologins aspekter. Enligt den senare är, som synes, Saturnus, den hårda yttre stajlingens planet och tillika härskare över de psykiska förloppen (Månen) i vinkelrät (90°) störning med både Månen (som den har i sitt förvar) och Månens tecken Kräftan.

Detta ÄR faktiskt tillräckligt svåra indikationer för att misstänka vissa psykiska störningar, eller en personlighet som fluktuerar betänkligt över tid. Det förvånar mig inte att Billy Bob var ihop med Angelina Jolie tidigare - hennes födelsehimmel innehåller också flera frågetecken.

Se bara hur hennes rollspel (ascendentecknet) i Kräftan (modersprincipen) snöat in på barn av alla färger och nationaliteter! Madonna är enligt siderisk astrologi också Kräfta, fast solär (Solen har bara några timmar kvar i tecknet), och samma sak där: suga upp barn från hela världen.

Supermammor i sin egen fantasi: detta är "lunacy", mångalenskap, av en annan sort än Billy Bobs tendens att krypa in under sitt skal och pladdra när inte omvärlden faller honom i smaken, egocentrikern. Man märker den ofta inte den förstnämnda varianten på mångalenskap eftersom det vid ett ytligt påseende ser ut som barnkärlek.


Inga kommentarer: