Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 7 mars 2009

Janne + Liza = sant

Både Expressen och Aftonbladet skriver om Josefssons angrepp på Marklund.

En skärmytsling på skolgården det ryker om! Janne Josefsson (den egenmäktige programledaren) och Liza Marklund, med fäbless för att dramatisera lite extra!

Men Liza ger man sig inte på i första taget: SOL i härskarläge i eldiga och dramatiska men också rätt fixerade och värdiga Lejonet1. Soltecknet är Lizas vilja och mål: att bli den främste. Sinnet är eldfängt, det också: MÅNE i Skytten.



Horoskop uppritat enligt den indiska metoden


Himmelen bjuder också på tendensen till skandaler eller olyckor inom publikationsbranschen - som med boken "Gömda" eller det nu glömda tidningsprojektet Metro Weekend som raskt somnade in.

Dessa problem syns av turbulenta krigaren och olycksbringaren Mars, som hugger mot det zodiaktecken som ligger 90° framåt och i det träffar kommunikationsplaneten Merkurius. Den senare är emellertid i sitt kanske starkaste läge för ordtrollande: Jungfrun.

Här gäller det nästan unika förhållandet att kommunikatören både härskar i sitt negativt polariserade tecken och samtidigt deklareras för "upphöjd" (firad, exalterad).

Varför inte Merkurius får samma ära i sitt positivt polariserade härskartecken Tvillingarna är en gåta. Kanhända är det ett plus för Merkurius/Hermes att vara "jordad" - han är dock gudarnas budbärare till människan och det är här, "i jord", budskapet ska slå rot2.






Som synes har det såta paret fallit från samma träd. Janne Josefsson sorterar också - nästan totalt - under de aktiva elementen Eld och Luft. Jag talar här om Solens och Månens placeringar i de fyra elementen - den soli-lunära axeln överskuggar i allmänhet allt annat i ett horoskop!

Återigen syns hos Janne den kritiska störningen som ställer båda de merkuriala tecknen Tvillingarna och Jungfrun i en inbördes konflikt. Hög intelligens eller mental härdsmälta?


Den indiska astrologins märkliga schema av kopplingar (interplanetära aspekter) ger Janne en av de minst önskvärda av alla bindningar mellan dessa två "brainy" tecken: Saturnus, den diktatoriska (som själv, ensam, vill sätta reglerna för allting), befinner sig i den konkretistiska kommunikationsstilens Jungfrun.

Här deformerar stryparen Jannes själva Sol genom att kasta sitt mäktiga "onda öga" hela 270° fram genom zodiaken. Tala om att vilja total kontroll över orden, sina egna eller andras!

När Saturnus (diktatorn) söker strypa det fria ljusets Sol, kan detta ibland vara ett tecken på förståndshandikapp. Utan födelsetid bör man dock inte uttala sig om så personliga detaljer.

För notera, horoskopen är ställda enbart för dygnen, utan specifikt klockslag. Barn födda under dessa båda dygn kommer mer eller mindre att uppvisa de drag som här lyfts fram som talande för Jannes och Lizas interaktion.

Både Janne och Liza har alltså varningssignaler för en hög men anspänd intelligens som kan sluta i mental kollaps. Och detta verkar överensstämma med verkligheten.

Janne har dessutom kommunikationens gud, Merkurius, klent placerad i känslosamma men rejält ologiska Kräftan. Detta bekräftar vad som ibland skymtat då journalisten varit i hetluften: att ge sig i debatt med en människa som hanterar fakta på basis av den irrationella själen kan leda till hur urspårade diskussioner som helst.

Affekten generererar ett - för de ofattbart korttänkta - förledande ytskikt av logik (Tvilling/Jungfru-konflikten) ovanpå Kräftans ständigt skiftande tidvatten av stämningslägen. Det är därför Jannes program kan liknas vid polsk riksdag. Programledarens egen psykiska preferens sätter sina avtryck på debattprogrammets mentala ambiens.

Liza har istället - utöver den firade stilsäkra kommunikatören Merkurius - den överlägset starkaste Solen av dem två. En kappvändande Sol i Tvillingarna, som Jannes, hur mycket Lejon hans sinnelag än säger honom att han är, kan inte toppa en Liza som är Lejon - tydligt förmedlat via hennes rörliga och träffsäkra sinne. Dessutom stärks Lizas Sol av oppositionen från den "goda" Jupiter, vars effekt att tillföra "expansion". Den soli-jupiteriska aspekten är astrologins kanske starkaste vittnesbörd om mycket hög intelligens!

Men även Solen har sina fläckar. Lizas sinnelag - Månen i Skytten - tillhör alltså den rörliga kvaliteten, men jag har noterat att människor födda under Månen i Skytten oavbrutet vrider och vänder på fakta, i enlighet med tecknets klassiska bud: "Gå vidare! Gå vidare!"

Månen i Skytten ger alltså ett ofattbart sökande men ibland slarvigt sinnelag. Saknas heder, blir dessa människor rena lögnare, använder sakuppgifter precis som de känner för. Ohederlig citatteknik är ju något som alltid förföljt journalistiken, och ett tecken på att det egentligen var författare de här skribenterna ville bli...

Men Lizas Lejon-Sol borde borga för en stor dos självrespekt. Fallet "Gömda" är oerhört intressant att begrunda i skenet av hennes remarkabelt kreativa födelsehimmel.


*****


Nästan roligast är ändå den direkta
antydan om deras "kärleksgroll": Janne har MARS (passionerad!) i 9-10° Vågen, och Liza accepterar inviten till dans med sin Afrodite/VENUS på motsvarande ställe, 8° Vågen. Detta är Venus dans för de högre konstarternas beskyddarinna härskar över Vågen. Sorry, Janne.

Detta är astrologins perfekta skönhet! Man vet närapå i förväg vad som kommer att hända om man introducerar två individer för varandra. Och deras Mars / Venus -kombination var den andra kopplingen, för Liza var ju redan herre på täppan som Sol-Lejon och Janne nummer två med den ljusreflekterande Månen i samma tecken. Vilket tydligen måste störa honom något oerhört.

Så vitt jag kan se, är det Göteborgsjournalistens Saturnus som stör Solen (Intelligensen) vilket skadar hans intellektuella hederlighet och glädje över att Liza är numero uno i det här landet. Han skulle kunna vara bräddfylld av avundens illvilja. Alltför sällan ser vi på de underliggande motiven bakom spelet på ytan. Astrologin kan öppna upp scenen högst betydligt.

_____

1. Nytillkomna till bloggen kanske tror allt är felräknat eftersom den västerländska astrologin ger Jungfrun som Lizas soltecken. Men väst gjorde ett pinsamt metodfel på 200-talet.

Det misstaget börjar nu bli riktigt allvarligt, när 4 av 5 personer hamnar i fel stjärnbild. Inom några århundraden är alla födda ett helt tecken snett. Inte bara den västerländska "jag och mina prylar"-civilisationen är döende, utan även dess astrologi...

I skenet av den här minianalysen ser var och en att Liza omöjligt kunde vara Jungfru. Lejonet är den absolut enda symbol som gör hennes karriär rättvisa, och hon sorterar därmed i den liga av tungviktare jag skissat på i andra inlägg.

Se t.ex. etiketten "kreativitet" eller "Hans Rosenfeld" för en till Janne J snarlik (men mer vänligt stämd) himmel. Och - inte minst! - inlägget kring Hollywoods största kreativa aktörer, ett inlägg som också innefattar Shakespeare under hans rätta namn: Edward de Vere.

2. Framgången underlättas säkerligen av att flera och viktiga planeter är starkt befästa på födelsehimmelen. Robyn har en makalös serie av perfekta planetära placeringar, med centrum runt Oxen, musikalitetens (som hantverk) tecken ... och en tydlig käpp i hjulet genom en ytterst illa placerad Saturnus. Hade inte Robyn sneat så enormt på Saturnus - chefer, bolagsdirektörer - ja faktiskt ätits inifrån av diktatorsplaneten (och hennes vilja till kontroll över sin musik visar att samma dominanta chef bor inom henne själv) - då hade hon inte behövt vänta alla dessa år på sin andra chans.

Inga kommentarer: